Извештаји

ИСПОРУЧЕНА 6. ДОНАЦИЈА (30.10.2009)
петак, 20 новембар 2009 07:47

Драга браћо и сестре, обавештавамо Вас да је у петак, 30.10.2009 испоручена, по шести пут, помоћ нашој браћи на Космету, тачније у Косовској Витини и селима која припадају витинској општини.

Са прикупљеним средствима у висини од 3.725 евра, успели смо да помогнемо Народну кухињу у селу Врбовац, која дневно дели оброке за преко 170 корисника, оних најугроженијих из витинске општине, који без тога оброка буквално не би могли да преживе.

За потребе народне кухиње овај пут смо наменили 265 евра за набавку брашна.

Поред Народне кухиње успели смо да са нашим скромним средствима обрадујемо сву витинску децу до 15 година старости, њих 19, са износима од 100 евра по детету. Потом је уследио обилазак околних села (Могила, Врбовац, Бинач, Клокот и Грнчар), у којима још увек успева некако да преживи српски православни живаљ, и на том путу је помогнуто 12 породица са по 100 евра за потребе лечења и набавке основних намирница за преживљавање, пошто се углавном радило о породицама које имају болесне и хендикепиране чланове домаћинства, међу којима и неколико тешко болесне деце. Ти људи, и њихове породице, поред свакодневних проблема које има сваки Србин у том крају, морају још додатно да се боре са тешким болестима, што је оставило још тежи осећај и бол у нашим срцима, али у исто време смо могли лично да се уверимо да још увек постоје хероји у нашем народу и у нашој земљи и да не смемо никада да се предајемо!

Пошто је сваки наш одлазак на Свету српску земљу и једно мало ходочашће, овога пута смо посетили две православне светиње, манастир Високи Дечани на ободу града Дечана, као и манастир Светог Јована Крститеља у Великој Хочи. У једној од највећих наших светиња присуствовали смо молебном канону посвећеном Светом Краљу Стефану Дечанском, када се уједно и отвара ћивот са његовим чудотворним моштима и тај осећај среће је тешко описати речима. Пошто је у току изградња зида око манастирског имања, да би монаси заштитили земљу од константног узурпирања од стране шиптара и несметано могли исту да обрађују, одлучили смо се да са својим скромним прилогом помогнемо братству манастира, тако да смо даривали 360 евра, колико кошта изградња 1 метра зида и на тај начин симболично уградили све наше приложнике у ову светињу. У Великој Хочи смо се поред обиласка манастира Светог Јована Крститеља, поклонили и споменику посвећеном нашој браћи из околних места, која су убијена и која се још увек воде као нестала, а међу њима је било чак и прогнаника из Републике Српске Крајине, који нажалост нису нашли свој овоземаљски мир ни после прогона са својих вековних огњишта.

Преносимо свима Вама, који сте нам помогли да ова идеја заживи и да се реализује, поздраве од нашег народа на Космету, који живи у најгорим мукама, али и поред тога опстаје на својим вековним огњиштима, и који дају свима нама пример како треба да истрајемо у свему што радимо!
Награда за наш труд је у небројеним осмесима наше деце, и у искреној захвалности наших људи доле, који су захвални не зато што смо ми њима донели финансијску помоћ, него зато што их нисмо заборавили! Нама, браћо и сестре, не преостаје ништа друго него да радимо, да помажемо, на било који начин, наш народ, ма где се он налазио, и да се сви заједно, најискреније, молимо Богу за спас нашег рода и наше вере!

Прошло је већ 19 месеци од званичног почетка рада Фондације "За српски Космет", тако да би искористили ову прилику и да Вас све обавестимо, да смо за то време успели шест пута да организовано посетимо нашу браћу на Космету, тачније у Косовској Витини и витинским селима, док смо предзадњи и задњи пут проширили деловање и на друге општине, помагањем манастира Драганац, као и манастира Високи Дечани. До сада смо успели све укупно да поделимо помоћ у износу од 18.280 евра. Мислимо да је то велики успех, али и да имамо Ми, Срби у Словенији, капацитета и за много више. Ми се нећемо предавати, немојте ни Ви! Захваљујемо и свим добрим и национално освешћеним људима из Словеније, Холандије, Србије, Републике Српске и Италије који су својим учешћем дали свој допринос успеху ове акције.

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

 

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа