Помаже Бог, добро нам дошли...

 

ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА
субота, 13 фебруар 2010 16:28

СРПСКО ДРУШТВО ЗАДУЖБИНА
ВАС ПОЗИВА НА ПРОЈЕКЦИЈУ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА:

 

ЧУВАР СВЕТИХ ХУМКИ

Дирљива прича о породици Михаиловић, која од 1927. у три генерације узастопно чува Српско ратничко гробље у Солуну, и пре свега о осамдесетогодишњем Ђорђу Михаиловићу, који је чувар непрекидно од 1960. до данас. Уз обиље потресних сцена и ексклузивне грађе, овај документарни филм још једном нам предочава, заправо, целу величанствену и страшну српску епопеју у Првом светском рату, Голготу и Васкрс Србије.

 

Четвртак, 18.фебруар

Пословни центeр Словенијалес, Дунајска цеста 22, Љубљана

Почетак у 20 часова. УЛАЗ СЛОБОДАН

AddThis Social Bookmark Button
 
Прва недеља Великог поста
понедељак, 15 фебруар 2010 11:05

 

Пост овај назива се Великим, и због посебне важности, и са своје дужине. Састоји се од Свете четрдесетнице и Страсне седмице. Четрдесетница је установљена, од стране Цркве, ради подражавања 40-дневног поста и молитве Господа Исуса Христа, које је Господ држао - после свога крштења, удаљивши се у пустињу - пред своје ступање на проповед Јеванђеља. Иза Св. четрдесетнице, која се завршава у петак Шесте седмице поста, долази пост Страсне седмице, посвећен учествовању у страдањима и смрти Господа Христа, по заповести његовој да ће „доћи... дани кад ће се отети Женик од њих, и онда ће постити у оне дане" (Лука 5, 35).  

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Помен жртвама усташког покоља у Дракулићу
недеља, 07 фебруар 2010 11:27

 

Служењем заупокојене литургије у храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу код Бањалуке, јутрос је почело обиљежавање 68. годишњице страдања више од 2 300 Срба, које су на данашњи дан, у селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац, 1942. године, убиле усташе.

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
АПЕЛ СРПСКОЈ ЈАВНОСТИ:
среда, 03 фебруар 2010 18:46

СРПСКЕ ЖРТВЕ НИСУ МАЊЕ ВАЖНЕ

 

Поводом актуелне иницијативе Председника Тадића у вези са усвајањем Резолуције о Сребреници у Скупштини Србије, у име будућности наше деце и наше државе, обраћамо се српској јавности са следећим апелом:


Сматрамо да је осуда сваког злочина, укључујући и ратни, потребна и неопходна. Међутим, извлачење једног јединог случаја из многобројних ратова на Балкану у 20. веку и његово претварање у антисрпски митски симбол о коме није дозвољено сазнати ни околности ни тачан број погинулих, нити било какву информацију ван званично наметнуте верзије догађаја, говори да се иза тога не крије потреба за осудом злочина већ најбаналнија политизација - утолико гора што манипулише људским жртвама.

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
ДУХ СВЕТОГ САВЕ ЖИВИ
понедељак, 01 фебруар 2010 16:10

У Љубљани су од 27.1.2010 до 31.1.2010 обележени Светосавски дани, у славу и част првог српског архиепископа и духовног Оца нашег народа, Светога Саве, у организацији друштва Српска Заједница и скромној помоћи Српског друштва Задужбина.

Свечани гости су били о. Доситеј Хиландарац, јерођакон у српској царској лаври Хиландару на Светој Гори који нам је беседио о Светом Сави, као васпитанику Свете Горе, као и о духовном животу на Светој Гори и значају Хиландара за наш народ.

Све је било праћено наступима хора, Црквено певачког друштва Острог из Нових Бановаца, који су својим наступом задивили све присутне и премашили очекивања...

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
ДАНАС ЈЕ САВИНДАН
среда, 27 јануар 2010 14:10

Свети Сава, први Архиепископ

и просветитељ српски

 

Савиндан - 14. јануара по старом, а 27.јануара по новом календару, Православна Црква слави Светог Саву, првог архиепископа и просветитеља српског.Растко Немањић, најмлађи син великог српског жупана Стефана Немање и Ане, рођен је око 1174. године. Заједно са старијом браћом, Стефаном и Вуканом, на двору у Расу, добио је изванредно образовање. Од ране младости показивао је љубав према књизи...

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 121 122 123 124 Следећа > Крај >>

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа