Извештаји

7 година рада Српског друштва Задужбина
недеља, 15 март 2015 12:44

Српско друштво Задужбина је у суботу, 7. 3. 2015, у Љубљани, обележило 7. годину постојања. У препуном Парохијском дому и благоугодном амбијенту, одслушали смо предавање Биљане Спасић „Светост материнства и Зашто Срби нестају“. Вече нам је улепшао и истакнути појац, Љуба Манасијевић, представљајући нам део свог дугогодишњег опуса, као и СКУД Видовдан са својим фолклорним наступом.

 

 

У свеобухватној глобализацији безумља, савремена жена одлучује да се такмичи са мушкарцем у намери да га превазиђе, одмичући се тиме од своје природе и несхватајући да је њу Свевишњи већ уздигао на пиједастал људског рода. Нежне и суптилне квалитете ума и душе чине је супериорнију од мушкарца. Њу краси физичка лепота, која је израз унутрашње, али у идеалу данашње манекенке и феминисткиње, „ми немао жену која жели оног свог, оног једног кога ће волети и с којим ће у љубави стварати“, јер живот данас сведен је на злоупотребу и свестрано отуђење од врлине и службе Божије.

 

 

Ми смо слуге греха јер допуштамо да се оно претвара у „тежњу за сладострашћем и задовољавањем најнижег слоја људске природе“ и тиме је човек, Божје наличје које ходи по земљи, изгубио свој смисао и спустио се на најнижу црту сопственог достојанства. Јер како каже Владимир Меденица у свом есеју „Достојевски и изазови савремене цивилизације“, „за телесни однос мушкарца и жене ми данас користимо реч „сексуалност“, Руси још увек користе реч „полност". У тој речи су јасно садржане две половине које тек у полности-пуноћи, у узајамном спајању и у употпуњавању дају једно цело.“ И као што је Господ створио све љубављу, тако је и нама поклонио стваралачку способност да љубављу и у љубави стварамо, али ми осетно губимо свесност о томе. И зато је "појам материнства веома угрожен данас". Бити мајка значи бити у потпуности испуњен љубављу према животу, желети поклањати живот људском бићу, значи и спремност подредити цео свој животни пут том светом посланству. Мајчински живот захтева и хришћански подвиг, јер васпитање подстиче родитељку на истинску врлину и подвиг и отуђење од греха ради васпитања деце и због тога можемо слободно закључити да су мајке кључне обновитељке стања духа једне нације, јер поклањају живот и негују и срце и душу, и деце и супружника.

 

 

Због историјских и политичких збивања, које су бивале и које ће се тек збити, српском народу преко је потребна брижна хришћанска мајка и супруга, таква, која ће љубаљу инспирисати човека за велика дела и идеале и подстаћи нараштај да те исте пренесу у неко новије доба.“ Јер док је српска мајка рађала и ужасавала се од саме помисли на реч абортус, и док је бринула за своју породицу, српски народ бројао је неколицину знаних и незнаних јунака, писаца, вођа и научника и владао је земљом својом. И зато „помози Боже да се Срби обоже, сложе и умноже“ јер ће једино на тај начин наш народ моћи да бира свој пут, а не да му буде биран. Биће у могућности да из њега изникну нека нова поколења, препуна подвижника и хероја, јер у будућим временима која долазе, биће нам потребан макар још један вођа попут Карађорђа и један научник попут Николе Тесле.

Након предавања, имали смо прилику саслушати део опуса истакнутог народног појца Љубе Манасијевића, који је  гласом и стасом и својом топлином освојио наше душе и наша срца. Кроз његову песму  чак су и деца  осетила дух и славу српског народа, Немањићких дворова и српске величине, а након завршеног програма уследило је дружење и скромно послужење.

 

фото галерија >>>

 

Захваљујмо се нашим гостима, као и браћи и сестрама на посети. Вашом великодушношћу и продајом књига издавачке куће „ Catena mundi“, као и књига наше гошће Биљане Спасић “Зашто Срби нестају“ и „Куда иде наша омладина“, те це-де јева Љубе Манасијевића "Изнад истока и Запада", "Отаџбина"и "Востани Сербије", прикупили смо скроман прилог који ће бити испоручен у предстојећој Васкршњој хуманитарној акцији на Косову и Метохији.


Како радили тако нам Бог помогао!

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа