Извештаји

Хуманитарна изложба слика Олгице Стефановић: Моја ћирилица
четвртак, 19 јун 2014 10:20

Српско друштво Задужбина је у суботу, 14.6.2014 и у недељу 15.6.2014, у Љубљани, организовало хуманитарну изложбу слика „Моја ћирилица“, ауторке Олгице Стефановић. Део прихода од продаје, намењен је за помоћ угроженим од поплава у Србији и Републици Српској.

 

 

Парохијски дом, који је претходно био претворен у центар за прикупљање помоћи, овог пута послужио је као галерија за изложбу слика. Стваралачки рад ауторке аутентичан је запис о средњевековној српској уметности, која чезне за опстанком и у неким будућим временима. Посетиоци су имали прилику да се увере да је њена слика  највиши израз лепоте ћирилчних слова и надахнуће које уздиже душу.

 Наша гошћа је у свом говору истакла веома битну улогу ћирилице у борби за очување нашег индетитета. Наше писмо нису само слова, већ и израз нашег духа којег смо богатили кроз векове и историју.Од веома је битног значаја сачувати га, јер како каже Стефан Немања: „Народ чини земља, чедо моје мило... Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу? Народ који изгуби све ријечи, престаје бити народ. Зато је, чедо моје, боље изгубити све битке и ратове, него изгубити језик. Послије језика нема народа. Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу.“ Ако изгубимо ову битку, узалудно је све остале бити.

 

 

 

Захваљујемо се свим нашим гостима, који су посетили изложбу. Сав приход, 472 евра , биће испоручен у нашој наредној хуманитарној акцији.


Фото галерија >>>>>


Како радили, тако нам  Бог помогао!

 

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа