Извештаји

Краљевина Југославија у Другом светском рату
субота, 27 јун 2015 13:38

 

У недељу, 21. јуна, Српско друштво Задужбина је у Љубљани организовало промоцију документарне ТВ серије “Краљевина Југославија у Другом светском рату“ из продукције НИП “Погледи“ д.о.о. Крагујевац, као и предавање на ту тему. Тим поводом, приказане су епизоде 7 и 8 из другог серијала, који се бави одговором на питање: Зашто је Балкан препуштен комунистима.

 

 

 

Гости предавачи били су пуковник авијације у пензији и војни историчар мр Драган Крсмановић и Никола Милованчев. Војвода триглавски, капетан Урош Шуштерич због болести нажалост није могао да се одазове нашем позиву, али су зато сви присутни могли да чују његово излагање у документарном филму као једнога од многих саговорника и сведока догађаја.

 

 

Многобројној публици је представљена друга страна приче, која је била дуго година прећуткивана. Чича Дража није издајник и Краљевина Југославија није капитулирала. Истина је да је краљ Петар II због силног притиска и претњи предао народ комунистима, али то не мења чињеницу да се Југословенска војска у Отаџбини активно борила против немачких окупационих снага до краја рата и да је била једина легитимна војна формација на просторима Краљевине Југославије.

 

 

О тим и многим другим чињеницама приказаним у документарном филму и изнесеним на предавању, многи присутни су се сусрели по први пут, тако да су после предавања уследила многобројна питања предавачима.

 

Како радили тако нам Бог помогао!

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа