Извештаји

Перој пером романтичара
недеља, 17 мај 2015 10:56

Српско друштво Задужбина је у суботу, 9. маја 2015. у Парохијском дому у Љубљани организовало представљање књиге “Перој пером романтича” аутора архимандрита Данила Љуботине.


 

“Перој је мали, ситни, православни оточић у широком католичком мору. Нити се тај православни оточић проширио, нити га је католичко море избрисало” тим речима је хрватки аутор Фран Барбалић у 19. веку описао Перој, а наводи их отац Данило у својој књизи, као и случајно пронађене документе-путописе двојице грофова, француског грофа Перошела и млетачког грофа Агапита, који су у потрази за грчком колонијом у Истри, наишли на српски православни живаљ.


Отац Данило, родом из Пероја, уједно је и дугогодишњи перојски и пулски парох, као и потомак свештеника Михајла Љуботине, који је 1657. предводио црногорске Србе из Црмнице код скадарског језера у Перој.

 

 

Поред аутора књиге оца Данила Љуботине, о књизи и њеном доприносу у борби за очување идентитета српског народа на тим просторима говорили су и православни публициста и уредник књиге Јања Тодоровић, бивши дописник РТС-а из Хрватске Драгослав Кошарић, као и Никола Милованчев из Љубљане, врсни познавалац историје и ситуације у Истри.

 

На крају овог веома интересантног и поучног предавања, прикупљено је и 168 евра прилога за хуманитарну фондацију "За српски Космет".

 

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа