Извештаји

Предавање: Будућност региона западног Балкана и лекције за Европу
четвртак, 14 децембар 2017 15:24

Циклус предавања са темом „Срби и други народи у 20. и 21. вијеку - лекције из прошлости и савјети за будућност“, завршен је у четвртак, 30. новембра, дебатом о будућности региона Западног Балкана.


Гости ове посљедње, пете дебате, били су адвокат и писац из Љубљане Дино Баук, новинарке РТВ Словенија Марта Разборшек и Саша Бањанац Лубеј, те православни свештеник из Љубљане Раде Деспотовић, док је модератор био адвокат Марко Сладојевић.

 

Током дебате било је ријечи о лекцијама које смо могли научити из блиске и даље прошлости на овим просторима, те каква будућност чека Босну и Херцеговину, Хрватску, Србију и друге државе из бивше заједничке земље. Покушало се доћи до одговора на питање да ли је за наше народе и на који начин могућ живот у миру и на дужи рок, да ли је могућа блиска сарадња до јуче зараћених страна, те како се уопште издигнути, превазићи духове из прошлости и окренути се ка будућности. Било је говора и о будућности младих на овим просторима, као и о лекцијама које би Европа могла извући из нашег искуства.

 

 

Организатори предавања су Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“, Српско друштво „Задужбина“ и Адвокатска канцеларија Дролец Сладојевић.


Кроз дијалог са угледним гостима предавања, историчарима, правницима и дипломатама, покушаће се додатно расвијетлити главни догађаји из блиске прошлости на просторима Западног Балкана, најважније чињенице о настанку и распаду Југославије, ратним сукобима и суђењима за ратне злочине, те разговарати о будућности земаља бивше Југославије, могућностима помирења, заједничког живота и сарадње.

 

 

Извор: СПЦ Љубљана

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа