Извештаји

Предавање: Кривично гоњење за ратне злочине
недеља, 03 децембар 2017 14:33

У парохијском дому у Љубљани је, у четвртак, 23. новембра, одржана четврта дебата у оквиру циклуса са заједничком темом: „Срби и други народи у 20. и 21. вијеку - лекције из прошлости и савјети за будућност“. Тема дебате била је „Кривично гоњење за ратне злочине“, о чему су говорили адвокати из Љубљане др Доминика Шварц Пипан и Марко Сладојевић, док је дебату водила докторанд права Сузана Пецин.


Др Доминика Шварц Пипан је стручњак за међународно јавно право и међународне односе, а током богате каријере радила је у тужилаштву Међународног кривичног суда за бившу Југославију и као стручна сарадница на Међународном суду у Хагу. Адвокат Марко Сладојевић је, као правни савјетник одбране, учествовао у суђењима највишим политичким и војним лидерима Републике Србије и Републике Српске: Слободану Милошевићу, Момчилу Крајишнику и др Радовану Караџићу, те генералима Драгољубу Ојданићу и Милану Гвери.

 

 

Као директни учесници у више судских процеса који су се одвијали у Хагу, гости су пред окупљене у парохијском дому изнијели своја лична искуства о раду и постигнућима хашког Трибунала, статистичке чињенице и најважније случајеве на којима су радили, а било је говора и о недостацима оваквог начина суђења, правичности суђења, као и о наслијеђу које суд у Хагу оставља, те посебно утицају на земље бивше Југославије.

 

Организатори предавања су Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“, Српско друштво „Задужбина“ и Адвокатска канцеларија Дролец Сладојевић.

 

 

Кроз дијалог са угледним гостима предавања, историчарима, правницима и дипломатама, покушаће се додатно расвијетлити главни догађаји из блиске прошлости на просторима Западног Балкана, најважније чињенице о настанку и распаду Југославије, ратним сукобима и суђењима за ратне злочине, те разговарати о будућности земаља бивше Југославије, могућностима помирења, заједничког живота и сарадње.

 

Извор: СПЦ Љубљана

 

Галерија >>>

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа