Извештаји

Предавање: Настанак и распад Југославије
недеља, 19 новембар 2017 19:24

Циклус предавања са заједничком темом „Срби и други народи у 20. и 21. вијеку - лекције из прошлости и савјети за будућност“, која се одржавају у парохијском дому у Љубљани, настављен је у четвртак, 9. новембра, гостовањем дугогодишњег југословенског и српског дипломате Владислава Јовановића, те историчара: др Александра Раковића из Београда и др Божа Репеа из Љубљане.

 

И другу дебату у серијалу, на којој се говорило о настанку и рспаду Југославије, водио је адвокат из Љубљане Марко Сладојевић, уз комодератора Марка Крањца.


Публика окупљена у љубљанском парохијском дому имала је прилику да присуствује веома живој дебати у којој су представљене најважније чињенице о настанку Југославије, главним догађајима који су утицали на њену будућност, те узроцима распада. Било је говора о многим неријешеним питањима унутар бивше заједничке земље, поремећеним међунационалним односима и утицају великих свјетских сила на догађаје који су довели до разбијања државе Јужних Словена, те данашњем постојању више наратива у објашњавању узрока и посљедица за њен распад. 

Организатори предавања су Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“, Српско друштво „Задужбина“ и Адвокатска канцеларија Дролец Сладојевић.


Кроз дијалог са угледним гостима предавања, историчарима, правницима и дипломатама, покушаће се додатно расвијетлити главни догађаји из блиске прошлости на просторима Западног Балкана, најважније чињенице о настанку и распаду Југославије, ратним сукобима и суђењима за ратне злочине, те разговарати о будућности земаља бивше Југославије, могућностима помирења, заједничког живота и сарадње.

 

Фото галерија

 

Извор: СПЦ Љубљана

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа