Извештаји

Предавање: "ТАЈНА СВЕТОСАВЉА"
уторак, 24 фебруар 2015 19:32

Српско друшво Задужбина је у четвртак, 19. фебруара 2015. у Љубљани, организовало предавање на тему "Тајна Светосавља". Гости предавачи су били чланови старешинства Покрета Двери, Бошко Обадовић и Југослав Кипријановић. Вече нам је улепшала и музичка пратња Небојше Мастиловића, аутора духовне музике и члана групе Пирг из Београда, који нам је представио песме са соло албума "Сјајне српске звезде".

 

„Када помислимо на Светог Саву, помислимо на творца српске народне цркве, следствено и творца свеобухватног родољубља српског. Све гране народног живота органски је спојио“, да живе и битишу као једно, и у томе је и суштински његова величина. Он је Европљанин којем нема пара, први српски архиепискор, просветитељ и књижевник, и докле год постојимо, наша звезда водиља, али пре свега светитељ, чији пут ћемо вечито пратити.

 

У наш народ увео је нову лествицу вредности, и показао нам да ниједна земаљска вредност није достојна небеске, јер ту смо на земљи Богу да служимо и њему да се приближавамо. Он је и револуционар, „јер се побунио, више него ико, против свега пролазног и смртног у име вечног и бесмртног“, али и визионар, јер знао је да је „револуционарство само онда спасоносно, ако је побуна против свега смртног и греховног у себи, у души својој.“

 

 

„И зато је дивно бити Растков потомак по народности, али је стидно не бити његов потомак по еванђелском револуционарству.“ Када губимо Светог Саву, губимо и свој пут и индетитет. Наша је царица Милица отишла у манастир, кад јој је погинуо муж, и подигла цркву на месту где га је први пут угледала; а каква је наша лествица вредности данас? Србин се губи ако не следи пут својих предака, ако није задужбинар, ако“ не везује конце за небо, што год  да тка.“ Сви смо ми духовна чеда Светог Саве и с тога је Светосавље  наш једини пут, истина, смисао и фиозофија јер Србиново је посланство да вапи  за небеским , а не за трулежношћу земаљском. „Пожуримо зато да учинимо за своју душу што више можемо, јер душа је виша од свега.“, баш онако, како је то, некада давно, учинио и наш отац, Свети Сава.

 

Фото галерија>>>

 

Захваљујемо се нашим гостима и свим посетиоцима који су увеличали овај догађај својим присуством. Ову прилику смо искористили за продају књига издавачке куће „Catenа mundi“, која је издала књигу „Тајна Светосавља“, а део од продаје је био намењен и нашој хуманитарној фондацији „За српски Космет“.

Реализацију пројекта је суфинансирало Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Како радили тако нам Бог помогао!

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа