Извештаји

Предавање: Југословенство и национални идентитети
понедељак, 30 октобар 2017 18:00

Прво од пет планираних предавања у оквиру новог циклуса са заједничком темом „Срби и други народи у 20. и 21. вијеку - лекције из прошлости и савјети за будућност“ одржано је у четвртак, 26. октобра, у парохијском дому у Љубљани. Тема првог дијела из серије предавања била је: Југословенство и национални идентитети. 

Гости предавања били су познати словеначки адвокат др Петер Чеферин, правник и историчар из Љубљане Никола Милованчев, те млади правник међународног права Марко Крањц, док је модератор предавања био адвокат Марко Сладојевић. 

Гости предавања говорили су о животу у бившој заједничкој држави, његовим предностима и манама, у чему су се дотакли и многих историјских чињеница као и узрока за њен распад. Такође, било је ријечи и о феномену заједничког југословенског идентитета и националним идентитетима, те заблудама и стереотипима код југословенских народа и народности, као и о животу у одвојеним државама.


Организатори предавања су Културно-просветни центар „Свети Кирило и Методије“, Српско друштво „Задужбина“ и Адвокатска канцеларија Дролец Сладојевић.

 

Кроз дијалог са угледним гостима предавања, историчарима, правницима и дипломатама, покушаће се додатно расвијетлити главни догађаји из блиске прошлости на просторима Западног Балкана, најважније чињенице о настанку и распаду Југославије, ратним сукобима и суђењима за ратне злочине, те разговарати о будућности земаља бивше Југославије, могућностима помирења, заједничког живота и сарадње.


 

Извор: СПЦ Љубљана

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа