Извештаји

Срби и религијски интервенционизам
среда, 20 април 2016 20:07

Српско друштво Задужбина је у суботу, 9. априла 2016, у Парохијском дому у Љубљани организовало представљање књиге и предавање на тему Срби и религијски интервенционизам 1991 - 2015, политички аспекти верских изазова српској држави и цркви после распада Југославије. Гост предавач био је др Александар Раковић, научни сарадник у Институту за новију историју Србије у Београду.


Присутни у Парохијском дому су могли да чују изузетно занимљиво предавање уз мноштво конкретних чињеница везаних за религијски интервенционизам који се спроводи над српским народом.

 

 


Одломак из увода књиге Срби и религијски интервенционизам 1991 - 2015, њеног аутора др Александра Раковића:

Религијски интервенционизам је започет на западном простору српског народа с распадом Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, убрзо се проширио на средишњи простор, а потом и на источни простор српског народа.

 

 

Свака наша граница данас је угрожена деловањем верских идеологија које као да су се повампириле из времена Другог светског рата: „Хрватска православна црква“, „Црногорска православна црква“, римокатолички ревизионизам, радикални ислам, великоалбански фанатизам, бугарски и румунски верско-етнички експанзионизам. Македонски црквени раскол вуче корен из комунистичког времена. За мађарске потражње према нашој земљи не може се утврдити изричита веза с религијским интервенционизмом па стога о томе у књизи нема речи.

 

 

Религијски интервенционизам против српске државе и цркве још траје па временски оквир књиге омеђују 1991. када је започео и 2015. када је ушао у четврт века трајања. Књига је писана на основу архивске грађе, документације, литературе, штампе, вести са интернета и других електронских медија. Такође, књига је допуњена и мојим личним белешкама о важним догађајима у којима сам учествовао и разговорима о горућим темама с васељенским патријархом Вартоломејем (2002), америчким амбасадором Томасом Патриком Милејдијем (2007), саветником америчког потпредседника Мајклом Холцелом (2009) и ћаскањима с Николом Груевским у време када још није био македонски премијер (1997). Читаоцу ће одмах пасти у очи како америчке дипломате изричито саопштавају какве су им намере и колики нам простор дају за деловање. Стога ми је било драго када сам себе спазио у једној од Викиликс депеша у којој ме је амерички амбасадор Камерон Мантер приказао као српског родољуба, критички настројеног и унапред припремљеног за разговоре с њима.

 

 

Захваљујемо се др Александру Раковићу на изузетно занимљивом и поучном предавању, као и свим гостима који су својим присуством увеличали овај догађај.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа