Извештаји

Свечано вече посвећено Гаврилу Принципу
уторак, 23 септембар 2014 14:35

Поводом обележавања 100- годишњице од убиства тиранина, Српско друштво Задужбина је у суботу, 20.9.2014, у Љубљани, организовало свечано вече и предавање посвећено Гаврилу Принципу. Гости предавачи у пуној сали били су Иван Костић и Бошко Обрадовић, чланови старешинства покрета Двери из Србије.

 

 

Са различитих аспеката указано је на идеју и личност Гаврила Принципа, који као сенка прати сваку помисао на Први светски рат. Он је оличење својих предака, вековних бораца, непрестаних буна и хајдучија за правду и слободу у древној српској Босни. Како каже Иво Андрић: "Припадао је генерацији побуњених анђела, са пламеном гордошћу и великом илузијом слободе", т.ј. плејади енергичног и заносног нараштаја, који је вапио за културом и писменошћу, правдом и слободом. Јер чезну за слободом, и због ње не жале ништа, само они, који су оковани тешким ланцима робства. Слобода пуно тражи и скупо кошта. И увек смо се жртвовали и клањали јој се јер се Србин  увек гнушао сужањства. Гаврило Принцип само наставља пут својих предака јер свако наше поколење имало је своје хероје, који су се смело борили за остварење својих тежњи и идеала.

 

 

"А где су наши хероји данас? Имамо ли ми савремене хероје?", питају се наши гости предавачи. Под тешким ланцима капитализма и имеријализма, наш се народ, као никад пре, гуши у ропству. Због свеобухватне деградације традиционалних и породичних вредности, по први пут у нашој истоирји, прижељкујемо јарам, несхватајући последице трулежног пута, којим слепо корачамо, уместо да пратимо све снажнију Русију, једино острво светлости и спаса у савременој империалистичкој тами.

 

 

"Помози Боже, да се Срби обоже, сложе и умноже" јер ће једино на тај начин наш народ бити у могућности да бира свој пут, а не да му буде биран. Биће у могућности да из њега изникну нека нова поколења, препуна хероја јер у будућим временима која долазе, биће нам потребан макар још један Гаврило Принцип!

 

фото галерија >>>

 

Ову прилику смо искористили за продају књига издавачке куће Catena Mundi, која је и издала књигу "Гаврило Принцип у Београду", као и једне од најчитанијих православих књига у овој години, књиге "Несвети а свети", аутора Архимандрита Тихона. Продајом књига и путем добровољних прилога прикупили смо 340 прилога за нашу фондацију "За српски Космет".

 

Како радили тако нам Бог помогао!

 

С.В.

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа