О нама

 

СРПСКО ДРУШТВО ЗАДУЖБИНА


Српско друштва Задужбина је регистровано у Словенији, и оно окупља српску православну омладину из саме Словеније, а своје активисте имамо и у Италији, Холандији, Републици Српској и Србији, јер тежимо саборности, за почетак Срба у Словенији, а потом на истим принципима саборности свих српских патриотских удружења у свим српским земљама као и у расејању.

 

 

ОСНИВАЊЕ ФОНДАЦИЈЕ "ЗА СРПСКИ КОСМЕТ"

 


Почетак нашег деловања може да се веже за учешће наших чланова у организацији протестног митинга у Љубљани у фебруару 2008. године. Иако тада нисмо били организовани у званично друштво, успели смо својом упорношћу да дамо велики допринос организацији и самом одржавању митинга против једностраног одцепљења наше свете земље Косова и Метохије. Између осталог организовали смо тада и протестну шетњу кроз централне улице Љубљане у којој је учествовало преко сто младих људи, у то време потенцијалних наших чланова и са паролом Косово је Србија скренули пажњу многима на постојање групе младих људи спремних да се боре за интересе свога народа.

 

 

На Вакрс исте године (2008.) са благословом нашег пароха љубљанског, Оца Перана Бошковића, креће и рад фондације За српски Космет која је и претеча данашњег друштва Задужбина.

 

 

ОСНИВАЊЕ СРПСКОГ ДРУШТВА ЗАДУЖБИНА

 

Наш почетак је обележио искључиво хуманитарни рад, да би се временом искристализовало само језгро друштва и самим тим кренуло у нове пројекте од интереса за наш народ на овим просторима, а и шире. Тада је регистровано Српско Друштво Задужбина са сједиштем у Љубљани.

 

 

 

АКТИВНОСТИ

 

- 10. годишњица НАТО агресије на Србију

 

Између осталог истакли би да је наше друштво, на своју иницијативу, обележило и 10.годишњицу агресије земаља нато пакта на нашу матицу Србију. Уз богат програм који је био посвећен срамној агресији нато алијансе на нашу отаџбину, бројним гостима у препуној сали смо представили и резиме онога што смо до тог тренутка урадили у склопу наше фондације.

 

- прво путовање, Република СрпскаНа Спасовдан 2009-те године смо организовали и пут у Републику Српску. Повод је био освештавање Храма Христа Спаситеља у Бањалуци, али и посјета гроба Мајора Милана Тепића, нашег хероја из задњег отаџбинског рата, на чијем смо гробу, у селу Комленац покрај Козарске Дубице, положили венац и успут обишли Његову мајку да би јој се захвалили зато што је родила хероја и дали јој снаге у сопственом животу и наду да дело њеног сина никад неће бити заборављено. На свом путу смо обишли још једну светињу, по предању исто из доба Немањића, а ради се о манастиру Моштаница.

 

- Сабор Српске мреже

 

2009. године смо по први пут учествовали и на Сабору Српске мреже у Манастиру Озрен у Републици Српској, што нам је помогло да проширимо круг људи који размишљају на сличан или исти начин као и ми, и да и на тај начин допринесемо ширењу ове мреже.

 

- прво представљање Друштва Задужбина и посета манастиру Липље

 

Резултати су убрзо били видљиви јер смо пре два месеца одржали и предавање у Бањалуци, у организацији наше браће из Светосавске омладинске заједнице Епархије бањалучке, на којем смо поред представљања наших досадашњих активности и планова за будућност сакупљали и добротворне прилоге за нашу фондацију. И овај пут смо искористили прилику да посетимо још једну немањићку задужбину и да јој се поклонимо, а ради се о манастиру Липље.

 

 

- Наставак активности

 

После свега овога рад наших чланова је постао још озбиљнији и од тада се

 

- нижу гостовања по различитим градовима и представљање наших акција, сакупљање прилога и ширење наше српске мреже (Горица, Крањ, Копер, Трст, Цеље, Беч, Београд, Бања Лука).

 

- организују се одласци на највећа стратишта српског народа (Доња Градина, Јадовно),

 

- обилазе се споменици, манастири, цркве широм свих српских земаља,

 

- праве се хуманитарни фудбалски турнири,

 

- песничке вечери,

 

- пројекције документарних филмова са духовним и историјским садржајем,

 

- трибине о страдању српског народа широм ндх са угледним превадачима, од који су неки међу реткима који су преживели Јасеновац.

 

Више о нашим акцијама можете видети на страни "Извештаји".

 

 

 

ИСПОРУКЕ ДОНАЦИЈА НА Косову, Метохији, Републици Српској, Србији и Српској Крајини

 

На наше Свето Косово и Метохију се одлази у просеку 3 пута годишње, а у Крајину, од 2010. године, помоћ испоручујемо по једном годишње, у сарадњи са братским организацијама. Браћу у Реп. Српској и Србији повремено помажемо са мање обимним акцијама у односу на Космет и Крајину.

 

Прва акција у Реп. Српској је била за Бадњи Дан 2012. године, а извештај можете прочитати овде.

 

До сада је током 11.одлазака на Космет, 3. одласка у Крајину и неколико у РС и Србију, успоручено укупно 50.115 евра.

 

Поред испоруке помоћи, путовање искорстимо за обилазак наших Светиња и оним најугроженијим смо неколико пута помагали.


Истакли би да смо у међувремену добили и свој огранак у Италији, тако да са тим настављамо да ширимо наше идеје и принципе и у земље окружења.

 

 

 

САРАДЊА СА ОСТАЛИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

 

Пошто тежимо саборности и заједничком деловању свих српских друштава, узели смо учешћа и у организацији других пројеката која су имала остала српска друштва по Словенији, и тиме покушали да покажемо свима да смо отворени за сваку врсту сарадње која је у интересу наше популације и нашег народа на овим просторима, а и шире. Сарађујемо и са великим бројем друштава које се баве сличним стварима као и ми, а издвојио бих нашу браћу из организације Срби за Србе, Споји Инсбрук, Јадовно 1941, Српске родољубе из Беча, Немањиће Тићино, СОЗ Бањалука, и многе друге који припадају Српској мрежи.

 

 


AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа