Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Изложба фресака у Љубљани
субота, 07 мај 2016 06:58

Културно друштво "Михајло Пупин" из Љубљане у сарадњи са Галеријом Кос отворило је 21. априла изложбу фресака у пасажи Неботичника у Љубљани, дела Момира Кнежевића. Изложба ће трајати до 20. маја 2016.


Изложбу је отворила Стана Кончаревић, конзул и први секретар Амбасаде Србије у Љубљани. Фреске које се налазе у српским манастирима у Србији и Црној Гори, копирао је уметник Момир Кнежевић, а налазе се у приватној збирци Саве Вуковића, представника КД Михајло Пупин, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Раде Бакрачевић.


Момир Кнежевић, рођен је у Петровићима у Црној Гори. Фреско сликарство је учио код Л. Андрића, а фреске је копирао у манастирима Црне Горе и Србије. Студирао је на Академији ликовних уметности у Прагу. Имао је неколико самосталних изложби у Црној Гори, Србији и више европских држава.

 

Отварању изложбе је присуствовао велики број Срба који живе на овим просторима и велики број Словенаца, поштовалаца уметности и православних икона из Љубљане, Цеља, Копра и Марибора, а стигао је и парох Раде Деспотовић са члановима црквеног одбора. Поред пароха Деспотовића, о уметниковом раду говорио је и Саво Вуковић, представник КД Михајло Пупин из Љубљане.


Дугогодишње искуство иконописца Момира Кнежевића претстављено је на овој изложби, на којој је изложио тридесетак икона, ремек-дела како у уметничком тако и у духовном погледу.


Изложба је организована поводом Васкрса, а нагласак је стављен на вредности православне баштине и потреби очувања хиљадугодишње традиције иконописања.

У културном програму наступила је Јелена Ергелашев Тубић на виолончелу. Одсвирала је композицију Исидора Бајића Снови и композицију Стевана Ст. Мокрањца Тебе појем.

 

Извор: РТС

 


 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Архива


Српска мрежа